Silicone-Free: Alles over siliconen in shampoos!

Gepubliceerd op 14 oktober 2021 om 14:26

Als je shampoo meer siliconen bevatten , dan doet het vaak meer kwaad dan goed. Vooral als je shampoo ook nog sulfaten bevat. Lees snel verder om alles te weten te komen over die siliconen en sulfaten in jouw haarproducten. 

Als ze niet goed voor je haar zijn, waarvoor dienen deze siliconen dan ? 

Siliconen bestaan uit polymeren die zijn afgeleid van silicium, een natuurlijk mineraal. 
Ze kunnen veel verschillende namen hebben, in je ingrediëntenlijst op producten kan je ze herkennen omdat ze eindigen op "-cone". 
Ze leggen een soort van laagje om elke haar heen om ze te beschermen en glanzend te maken. Als je ooit een shampoo voor de eerste keer gebruikte en dacht "wauw, ze kammen super makkelijk" of "wat glanzen ze mooi" dan kwam dit door de siliconen. 

Klinkt allemaal heel goed, toch is dat eigelijk niet het geval. Ze omringen je haar.. Ze herstellen je beschadigde haar dus niet, ze verdoezelen het alleen. Sterker nog, ze verzwaren je haar waardoor het sneller vet wordt of zelfs afbreekt. 

Een shampoo zonder siliconen dus ? 

Als ik je een goede raad mag geven, JA! 
Zoals ik al zei legt het een laagje rond je haar. Dit zorgt er dus ook voor dat écht nuttige ingrediënten niet meer tot in het haar kunnen doordringen. 
Als je 'slechte silicone' gebruikt (later meer over welke nu eigelijk slecht zijn), dan kan dit het gevolg zijn: 

- Droog haar:  Siliconen beletten het binnendringen van nuttige, hydraterende ingrediënten. Ze worden dus na een tijdje alleen maar droog en breekbaar. 

- Vettig haar: Door siliconen zal je hoofdhuid meer talg produceren, waardoor het vettig wordt. En wat doen we met haar dat vettig is? Opnieuw wassen... dit zorgt voor siliconen-build-up en verergert je probleem dus. 

- Futloos haar: Fijn haar zal niet meer in model blijven, het hangt er zo maar wat bij. Krullend haar zal minder veerkrachtig worden en de krullen verzwaren.

- Acné: Siliconen verstoppen de poriën, wanneer je je shampoo met siliconen afspoelt loopt dit over je huid. Dit kan ervoor zorgen dat je huid gevoeliger wordt voor puistjes. 

- Jeukende hoofdhuid: Siliconen stapelen zich op, dit veroorzaakt een hoofdhuid die geïrriteerd raakt en gaat jeuken. 

Milieutip: Ze zijn ook slecht voor het milieu omdat ze niet afbreekbaar zijn in water. Dus elke persoon die zijn/haar haar wast met silicone-shampoo, spoelt telkens de siliconen in de afvoer. 

 

En die Sulfaten? Wat doen zij ? 

Sulfaten werken samen met siliconen, maar tegenovergesteld. Ze leggen geen laagje om je haar, ze dienen als schuurmiddel om de siliconen er weer af te krijgen. Dit is heel agressief voor je haar, dus wordt het breekbaar en droog.

Hè-hè, en welke siliconen zijn dan de slechte ? 

Ze zijn niet in élk product overbodig. Ze hebben als eigenschap dat ze niet aangetast worden bij blootstelling aan warmte of UV-licht. Dit kan handig zijn in bepaalde producten om je haarkleur te beschermen of tegen de hitte van een stijl- of krultang. 

Als je regelmatig producten gebruikt ter bescherming van je haar tegen hitte of verkleuring, dan is het wel aangeraden een milde, zuiverende shampoo te gebruiken zonder siliconen om de opbouw aan siliconen te verwijderen. 
Wie ze na dit artikel liever helemaal vermijd kan altijd voor styling-producten gaan zonder siliconen. Die zijn er ook genoeg op de markt. 

We delen ze op in 2 categorieën

In water oplosbare siliconen
Dit zijn 'ademende' siliconen. Ze veroorzaken niet veel ophoping en zijn makkelijk van je haar te wassen met shampoo en water. 
Enkele voorbeelden: 

 • Dimethicone Copolyol
 • Lauryl Methicone Copolyol
 • PEG-8 Dimethicone
 • PEG-12 Dimethicone
 • Dimethicone PEG-8 Succinaat
 • Amodimethicone 

In vet oplosbare siliconen
Deze zijn moeilijker van je haar te krijgen, ze plakken zich vast en hopen zich op. Je hebt een agressieve sulfaten-shampoo of zuiverende shampoo nodig om ze weg te krijgen. 

Enkele voorbeelden: 

 • Dimethicone
 • Cyclomethicone
 • Amodimethicone
 • Phenyl Trimethicone
 • Cetearyl Methicone
 • Dimethiconol
 • Stearyl Dimethicone

 

 

 

 

 

DUS , Hoe reset ik mijn haar van al deze ophoping? 

Easy; gebruik een zuiverende haarscrub voor het beste resultaat. 
vb: " Kérastase Fusio Scrub gommage énergisant "

 

 

Gebruik daarna een milde shampoo zonder siliconen en zonder sulfaten + conditioner zonder siliconen.  
Zo natuurlijk mogelijk, je haren zullen je dankbaar zijn. 

vb: Redken Science All Soft - lijn
Bovendien is deze lijn bijna volledig natuurlijk en 100 % VEGAN! 
Zelfs het plastic is gerecycleerd. Met deze producten hoef je je dus nérgens meer schuldig over te voelen. 

Zo, kan ik dan nu eindelijk terug glanzend en gezond haar verwachten?

Probeer het voor jezelf, red je haar vandaag en geef het een tijdje de kans met écht goede producten. Ik wed dat je nooit meer terug wil naar siliconen en sulfaten ;) 

Rating: 4.5 sterren
2 stemmen